Ta pasta to niedoceniany hit Lidla. Kupuję kilka tubek i zamiast nudnej zupy, mam smak wakacji w Italii
Kiedy w Lidlu trwa tydzień włoski, zawsze wypatruję jednego produktu, bez którego nie wyobrażam sobie gotowania. Wystarczy kilka łyżek, by z najprostszej pomidorówki powstała zupa jak z włoskiej trattorii – gęsta, aromatyczna, pachnąca słońcem i ziołami. Smak potrawy nabiera głębi, a ja mam wrażenie, że w kilka minut przenoszę się do słonecznej Sycylii.

Pasta pomidorowa Italiamo – w tubce, z dodatkiem warzyw lub aromatycznej bazylii – potrafi zmienić zwykłe danie w kulinarne arcydzieło.
Ile kosztuje i gdzie kupić pastę Italiamo?
Pasta pomidorowa Italiamo dostępna jest w Lidlu tylko w czasie tygodnia włoskiego, dlatego jeśli ją zobaczysz – nie zastanawiaj się długo. Występuje w dwóch wariantach:
- z warzywami,
- z bazylią.
Każda wersja ma wyjątkowy, pełny smak i praktyczne opakowanie – wygodną tubkę, dzięki której łatwo wycisnąć dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Cena? Tylko 5,99 zł, a jedna tubka wystarcza na kilka obiadów.
To produkt, który zawsze mam w kuchennej szufladzie, bo wiem, że uratuje nawet najbardziej zwykłe danie.
Jak smakuje pasta pomidorowa Italiamo?
To nie jest zwykły koncentrat pomidorowy. Italiamo pasta pomidorowa ma w sobie coś wyjątkowego – głęboki smak dojrzałych pomidorów, doprawionych oliwą, czosnkiem i przyprawami. W wersji z bazylią ma delikatny, ziołowy aromat, a ta z warzywami daje wrażenie domowego sosu gotowanego na wolnym ogniu.
Już po otwarciu tubki czuć intensywny zapach pomidorów i przypraw, który natychmiast przywołuje wspomnienia włoskich wakacji. Wystarczy odrobina, by całe danie nabrało nowego charakteru.

Do czego dodać pastę Italiamo?
Możliwości jest mnóstwo!
- Do zupy pomidorowej – zamiast zwykłego koncentratu. Kilka łyżek i zupa staje się gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca i pełna głębi smaku. Przyznaję, to mój ulubiony sposób i zwykle tak ją wykorzystuję.
- Do makaronu – wystarczy wymieszać pastę z oliwą i odrobiną sera, by w 10 minut mieć prosty sos pomidorowy jak z trattorii.
- Do mięs i zapiekanek – świetna baza do pulpetów, lasagne czy sosu bolońskiego.
- Do kanapek i bruschetty – łyżeczka pasty na grzance z mozzarellą i listkiem bazylii to prawdziwa włoska przekąska.
To też doskonały sposób na przemycenie dzieciom warzyw – nie zauważą ich w zupie, a Ty wiesz, że dodałaś coś wartościowego...

Dlaczego warto mieć tę pastę zawsze pod ręką?
Bo dzięki niej nawet najprostsze danie smakuje jak z włoskiej restauracji. Nie musisz mieć pod ręką świeżych pomidorów, czosnku i ziół – wystarczy tubka Italiamo. W kilka sekund możesz poprawić smak sosu, zupy czy zapiekanki.
Do tego długo się przechowuje, więc można ją mieć zawsze w zapasie. A opakowanie w tubce sprawia, że nic się nie marnuje – wyciskasz dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
Sekret włoskiego smaku za kilka złotych
Za niecałe 6 złotych masz produkt, który zmienia wszystko. Aromatyczna, gęsta i pełna smaku pasta pomidorowa Italiamo to mały sekret, dzięki któremu każde danie zyskuje włoski charakter.
Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś – koniecznie zajrzyj do Lidla podczas tygodnia włoskiego. Bo kiedy raz jej użyjesz, już nigdy nie wrócisz do zwykłego koncentratu
Zobacz także: Te słoiczki z Lidla wykupuję kartonami. W 15 minut mam obiad w stylu włoskiej mammy, a dzieci chcą dokładkę